Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief september 2011

 

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

Het einde van het regenseizoen is in zicht, de lucht wordt droger, meer zon en meer kans op de witte bergtoppen, vooral voor vroege vogels. Het wordt daarentegen dan altijd wel weer wat stoffiger, tja, je kan niet alles hebben. De regen komt soms met bakken uit de lucht en dat zorgt voor meer modder op de paden, moeilijker bewegen dus met onze rolstoelen en zeer besmettelijk voor de witte (!!!!) schoolbroeken van onze kinderen.


NEPAL

De stakingen en protesten vielen mee, maar de deadline is weer met drie maanden verlengd. De hoge heren krijgen dus wederom uitstel. Er is inmiddels wel weer een nieuwe prime-minister, de heer Baburam Bhattarai, de tweede man van de Maoisten.  Zie voor meer nieuws over Nepal: www.nepalnieuws.nl.

NIEUWBOUW
Swarga 1: Schreef ik vorige keer nog dat onze bouwaanpassingsactiviteiten hier voorlopig zijn afgelopen, is er toch nog wat uit de hoge hoed gekomen. Door slechte installatie destijds waren er steeds terugkerende lekkages in de badkamer beneden. We hebben besloten om twee nieuwe wc's te plaatsen, waardoor de aansluitingen meteen ook in orde gemaakt kunnen worden. Door de lekkages vielen er regelmatig kinderen over de nattigheid. Die ellende is hopelijk binnenkort voorbij.
Met Swarga 2: Er zijn flink wat muren geplaatst op de tweede en derde verdieping. Dat geeft al meer inzicht hoe onze guesthouse-afdeling eruit gaat zien. Leuk!! Het laatste stukje concretisering gaat hopelijk deze week gebeuren. Het plafond van de laatste halve vijfde verdieping wordt daarna gestort. De gemeente kwam deze week langs, de palen waren 3cm (!!!!!) te hoog.... Dus zal de aannemer er nog iets af moeten halen. Een kleinigheidje blijf je houden, ook in Nepal.

PROJECTEN
1. door-to-door: we zijn op bezoek geweest bij de kinderen. Van de zes doen vier kinderen het goed. Een meisje (Krishna Jonchen) is behoorlijk depressief en daardoor op het moment niet echt gemotiveerd, toch wordt doorgegaan en hopelijk knapt ze snel op. Een jongen (Gautam) zit in zijn eindexamenklas. Het is gebleken dat de twee uur per dag te weinig zijn om hem goed de stof te  leren begrijpen. Er vindt nu overleg plaats met hem en zijn ouders over de vervolgaanpak. Binnen een maand volgt hierover meer duidelijkheid.
2. een nieuw eenmalig project, niet helemaal nieuw want we hebben het eerder gedaan, maar we gaan weer een Healthcamp houden, op 17 september. Het doel is om zo'n 200 a 250 kinderen te checken, medicijnen uit te delen en een demonstratie tandenpoetsen te geven. Indien nodig zullen we vervolg behandelingen voor onze rekening nemen.

SWARGA

De zenuwen voor het komende festival beginnen te komen. Nog 19 dagen (en elke dag krijg ik te horen hoeveel dagen dan nog resten) voordat de kinderen naar huis gaan voor het grote festival Dashain. Daarvoor hebben ze nog hun tweede termijnexamens, dus ze zullen nog even aan de slag moeten. Dit betekent voor Log Raj en Damber dat ze een maand naar huis gaan. Normaal gesproken gaat ook Naresh een maand, maar omdat hij in het belangrijke achtste jaar zit, wil hijzelf geen dag school missen en komt hij na 12 dagen weer terug naar Swarga.
Verder hebben we deze maand nogal wat ziekenhuis bezoeken afgelegd. De griep heerste, dus de een na de ander moest hoesten of – nog erger-  kreeg koorts. Bijna niemand ontkwam eraan, maar hopelijk is nu weer het ergste voorbij. Daarnaast zijn we met een aantal kinderen de medische molen weer ingegaan:
- Ishwori: het idee was gerezen dat haar scheefstaande hoofd te wijten was aan het niet goed werken van haar rechteroog. Na bezoeken aan de neuroloog, oogarts en ophthalmologist bleek dat ze inderdaad haar rechteroog niet goed gebruikt. Dit is echter het gevolg van haar cerebrale parese, daar kan verder niets meer aan gedaan worden. Wel bleek dat ze ook niet voldoende zag, dus een brilletje is aangeschaft. Ze heeft in het begin wel moeite gehad om de bril op te houden, maar hopelijk is ze nu wel gewend.
- Neema: Hij kwijlt nogal en dat is met name voor hemzelf en zijn kleren heel vervelend. Het idee was dat zijn tongriem te kort is, zodat de tong niet goed gebruikt wordt om de speeksel toevoer goed te reguleren. We zijn dus naar een KNO-arts gegaan, want wellicht was er dan iets aan te doen. Maar dat bleek niet het geval te zijn want het kwijlen is een gevolg van zijn cerebrale parese. Helaas, dus we proberen hem aan te leren vooral veel zijn zakdoek te gebruiken.
- Prakriti: zij heeft een drain in haar hoofd vanwege het waterhoofd bij haar geboorte. Die drain moet elk jaar gecheckt worden of deze nog goed zit. De neuroloog vroeg om een CT-scan, waaruit bleek dat haar drain nog goed zit, er hoeft dus nog niets aan gedaan te worden, volgend jaar weer opnieuw checken. Wel is duidelijk dat ze lichamelijk wat zwakjes in elkaar zit. Dus met de ziektehoos ontkwam zij niet aan een urineweginfectie (dit ook mede omdat Prakriti niet vaak genoeg haar luier verschoont). Na een initiele antibioticakuur ging het niet overbij en dus mocht ze twee dagen in het ziekenhuis aan het infuus liggen. Hopelijk heeft ze nu wel goed door hoe belangrijk het is om haar luier regelmatiger te vervangen.
- Sunita: na Tihar (eind oktober) gaat er eindelijk wat gebeuren aan haar gaatje in haar buikwand door middel van een angiogram.
- Naresh: we zijn met hem naar de plastisch chirurg geweest en die geeft aan het gezicht van Naresh toch nog wel mooier te kunnen maken. Dit was met name natuurlijk voor Naresh goed nieuws, want wij vonden hem sowieso al mooi!
- Log Raj: voor een cosmetische operatie net als Naresh is hij nog wat te jong en niet volgroeid, maar de hoofdhuid (waar hij verbrand is geweest) is dermate dun dat het gevaarlijk is. Hij krijgt daar een extra stuk huid ter bescherming.

Swarga Daycare

Ook de kids van de Daycare zijn in afwachting van hun examens en de vakantie. Puja's ouders waren dit jaar erg vroeg om haar mee naar haar dorpje te nemen, dus die is helaas al vertrokken. Na Dashain (half oktober) zien we haar pas weer terug. Het is dus een kleiner clubje, zes kinderen nog.
Afgelopen woensdag zijn we naar de dierenarts geweest. Hij heeft een kliniek in Bhaktapur. Hier liet hij zien hoe hij een zieke hond onderzoekt en hoe hij een hond wast. Vooral dit laatste was erg zielig om te zien, want de binnengebrachte hond had honderden teken, een staaltje van Nepalese diervriendelijkheid. Deze dierenarts is heel ambitieus en gepassioneerd. Mijn ouders en ik hebben hem een keer op Durbar Square een hond zien dichtnaaien. Helaas hebben hij en de gemeente een andere mening over de behandeling van straathonden, dus heeft hij moeite om de financiering rond te krijgen. Hij krijgt daarbij hulp van Ira de Reuver, de fotografe die vorig jaar ook bij ons is geweest om foto's van onze kinderen te maken, www.iraphotography.com
Dit uitje was erg leuk en leerzaam. De kinderen mochten alle honden aaien en vooral Shanti, de hond deze keer, was zeer geliefd en gewild.
Nog een leuk nieuwtje: Laksmi heeft een zoon!! Geboren op 3 september met een keizersnee. Laksmi ligt nog even in het ziekenhuis, maar mag hopelijk snel naar huis.
We hebben de vervanger gevonden in Laksmi Kesari, wederom een Laksmi, dat is wel handig!!

INDIVIDUELE KINDEREN
Isha Asthami doet het goed op haar blindenschool! Ook Dipika heeft haar eerste examens gehaald en dat is knap, want ze zit nu op een andere school, waar het niveau hoger ligt. Ook Bimal en Alish hebben hun eerste examens gehaald.
Jayanti heeft moeite met haar Engels en rekenen, een reden waarom ze na school (ze zit op dezelfde school als onze kinderen) nu haar huiswerk bij ons maakt. Hopelijk helpt haar dat wat.

Vrijwilligers

Lisanne is aan haar laatste weekje bezig en gaat dan nog even rondreizen. Ada blijft nog, www.adainnepal.waarbenjij.nu.
In de Daycare is nog steeds aan het werk Evelien Rymenants, een Belgische uit Antwerpen, lees haar bevindingen op www.flientje.waarbenjij.nu.

VERJAARDAGEN

Asmita: 2 september (9jaar)

Nederland
Geen nieuws.

WISTEN JULLIE DAT?
- Ujjol (ons externe kind) aan een hernia geopereerd is.
- Neema niet mee kon zwemmen en tranen met tuiten moest huilen
- Naresh superblij is met zijn operatie
- Ishwori er erg wijs uit ziet met haar nieuwe bril
- Deepa en Ada hun eigen taaltje hebben en elkaar prima verstaan
- Lisanne zondag 11 september jarig is en 100 (!!) pannekoeken gaat bakken
- Ishwori zwemmen nog wel eng vindt

KIND VAN DE MAAND
Niet bekend op dit moment

Dank
Een woord van dank in deze nieuwsbrief voor ons vertrekkende bestuurslid Michelle de Vries. Vanaf het allereerste begin was zij betrokken bij onze stichting, onze kinderen en alle activiteiten. Niet altijd in persoon aanwezig, maar wel in spirit en gedachten. Ze was meer dan een klankbord voor mij en heeft dus ook een flinke rol gespeeld in de ontwikkeling van Suvadra en Swarga. Helaas heeft Michelle aangegeven zich niet meer optimaal te kunnen inzetten voor ons, waardoor ze gedwongen is om haar bestuurslidmaatschap van de stichting op te zeggen. Veel dank Michelle.

Joyce en Krishna


Foto's klik hier ...
Filmpjes klik hier ...