Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief oktober 2012

 

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

Oktober is de maand van kinderen naar huis, van drukkere tijden in het guesthouse en van kouder worden van de avonden/nachten. Een maand ook waarin veel gebeurt. Bovendien kom ik voor een korte vakantie terug naar Nederland,  van de zon naar de kou, brrrr.

NEPAL
Ik lees hier niet vaak de krant en toen ik dat de afgelopen week een keertje wel weer deed, wist ik weer waarom ik de ‘nieuwsbron’ vaak ongelezen laat liggen: er staat steeds hetzelfde in; praten over wel/niet verkiezingen, het lijkt niet vooruit te gaan.

PROJECTEN
Geen bijzonderheden.

SWARGA
In Swarga zijn er weer wat veranderingen geweest. In Swarga-1 zijn er  twee kinderen bij:
Sabin Tamang, 9 jaar. Hij heeft een cerebrale parese en omdat hij nooit fysiotherapie heeft gehad, stonden zijn voeten behoorlijk scheef. Deze maand is hij daaraan meteen geopereerd. Hij heeft zich snel aangepast, maar nog niet veel meegekregen van school. Dat komt na de vakanties wel goed.
Man Bahadur Bhujel: 9 jaar. Hij heeft spina bifida, een open ruggetje, waardoor hij geen gevoel in zijn onderbenen heeft en incontinent is. Door het niet voelen van pijn in zijn onderbenen en de slechte verzorging van zijn wonden is zijn ene been een jaar geleden geamputeerd. Aan zijn andere voet zijn om dezelfde reden ook  vier tenen geamputeerd. In het ziekenhuis stond men -vanwege een hele grote wond op zijn voet-  op het punt om zijn tweede voet er ook af te halen. Op dat moment kwam hij bij ons in het vizier en wilden we de kans krijgen om iets aan die wond te doen. Met grote complimenten voor de staf van Swarga-1 is de wond inmiddels gereduceerd en dus hoeft de amputatie niet meer gedaant te worden. Hij is nu voor de Dashain vakantie naar huis, dus duimen we heel hard dat zijn moeder het deze keer wel goed verzorgt (ze heeft uitleg en materialen gekregen, dus veel uitvluchten heeft ze niet). Laten we het zien eind oktober…..
Daarmee komt het totaal aantal kinderen in Swarga-1 op 14 en is er nog maar een plaatsje over daar.
In Swarga-2 is het de afgelopen maand goed gegaan, geen bijzonderheden.
Wel bijzonder waren een paar samenkomsten van de kinderen van Swarga-1 en 2. Mijn oma zou zeggen, een hele krippot is bij elkaar en dat is het ook. Allen bijeen in een pand is druk, chaotisch, maar wel supergezellig!!
We hadden het handschilderproject; waarbij alle geverfde handen van de kinderen op grote doeken kwamen om op te hangen in het guesthouse. Sabin Tamang kwam op die dag aan en viel dus meteen met zijn neus in de boter.
We hadden de rolstoelrally; uitgenodigd door mede-organisator Karuna Foundation om aandacht te vragen voor gehandicapt vriendelijkere straten in Kathmandu. Daar werken wij graag aan mee en het was ook wel duidelijk waarom, onderweg moesten we regelmatig over slechtliggende wegen. Mooie dag met als afsluiter, top voor de kinderen, een ontmoeting met Miss Nepal. Onze kinderen ontmoeten op deze manier nogal eens een beroemdheid….Toen miss Nepal op de foto ging met Shova en Damber, twijfelde ik toch wel even wie nu de echte Miss Nepal was…
We hadden het jaarlijkse terugkerende Dashainfeest, voordat iedereen op vakantie en naar huis gaat. Traditioneel met lekker eten, chang, dansen, stukjes toneel en disco….De kinderen van Swarga-1 bleven slapen en voor wie dan denkt “pyamaparty!!!!!!” heeft het mis. De kinderen vielen allemaal uitgeteld in slaap nadat ze tot tien uur ‘s avonds mochten dansen.
En zoals gezegd zijn de kids weer naar huis voor het grote festival Dashain, qua belangrijkheid te vergelijken met ons Kerstfeest, alleen dan een paar (13!!) dagen langer. De tijd om weer herenigd te worden met de familie en aangezien sommige kinderen hun ouders alleen dan maar zien, erg belangrijk. De week ervoor is het altijd spannend; komt mijn vader/moeder wel, is er al gebeld, wanneer komen ze nu?
De kinderen hebben hun eerste termijnexamens weer gehad, nu nog wachten op de resultaten.
Kinderen naar huis en dat betekent voor de staf de jaarlijkse grote schoonmaak. Aangezien we bedacht hadden dat Swarga-2 nog wel schoon zou zijn na nog maar een paar maanden in gebruik genomen te zijn, werd het grootste gedeelte van de staf en vrijwilligers (waaronder ook oud-vrijwilligsters Marjon Visser en Suzanne Kleyweg, dank!) naar Swarga-1 gestuurd. Er was ook bedacht dat we misschien wel twee dagen nodig zouden hebben. Maar om twee uur al kon iedereen naar huis en aan zijn/haar welverdiende vakantie beginnen.

We zijn tegenwoordig bijna dagelijks te volgen op facebook. Veel foto’s komen daar ook op te staan, www.facebook.com/swarga.

Medisch:
-    Damber  heeft een nieuwe prothese aangemeten gekregen en mag flink oefenen in de vakantie.
-    Ishowri  moet nog twee weken in het gips.
-    Sabin  heeft nu beide benen in het gips, maar mag al wel wat lopen met een looprek.
-    Kamala  we zijn teruggeweest naar de neuroloog, hij was tevreden over haar vooruitgang en denkt nu niet meer aan een progressieve ziekte.
-    Sudarshan’s ogen zijn gecheckt; hij ziet erg weinig, maar daar valt ook niets meer aan te doen.
-    Ruchi door haar val 6 jaar geleden is haar hoofd aan de rechterkant ingedeukt en niet meer beschermd door een schedel. Ze heeft dus een operatie nodig waarbij een stuk kunstschedel wordt aangebracht. Grote operatie, erg spannend dus, wordt na dashain een datum voor geprikt…
-    Sabin Jati is een paar uurtjes bij zijn moeder thuis en valt zijn tand door de lip, helaas moest die eruit, zodat de fantastische lach van Sabin nu iets minder fantastisch is.
-    Lograj moest terug voor zijn laatste checkup aan zijn nieren, van de nierziekte die hij vorig jaar had opgelopen, hij is nu volledig gezond weer verklaard.

SWARGA DAYCARE

De kids van de daycare hebben deze maand veel leuke dingen gedaan. Onder andere de jaarlijkse sportdag, georganiseerd door SOS Kinderdorp Thimi. De gehandicapten van Bhaktapur doen spelletjes en krijgen medailles, erg leuk. Al onze kinderen vonden het geweldig.
Ze hebben ook hun jaarlijkse uitje gehad, naar Kathmandu Funpark, zeg maar de Nepalese Efteling. Met draaimolens, achtbaantjes, botsautotootjes en bootje varen. Het was een leuke dag.
Bishal-2 is de afgelopen maand druk bezig geweest met het werken op de computer, omdat we heel graag willen dat hij na Dashain naar de school toe gaat, waar alle kinderen naar toe gaan. Hij is leergierig en wil heel graag en hopelijk accepteert school zijn toch wel behoorlijke spastische handicap.

EXTERNE KINDEREN
Geen bijzonderheden te melden.

VRIJWILLIGERS

In Swarga-1 komt in november Nicole Bal werken.
Aan het werk in Swarga-2 zijn Eva van Rooij en Sanne Valk.
www.evavanrooij92.waarbenjij.nu en www.svalk.waarbenjij.nu.
In de Daycare is nog steeds aan het werk Annegreet van der Velde.

VERJAARDAGEN

Kamala: 25 oktober (20 jaar)
Ruchi: 2 november (15 jaar)
Chandra: 6 november (9 jaar)
Sudarshan: 13 november (9 jaar)
Neema: 21 november (14 jaar)

Nederland
(geen informatie)

WISTEN JULLIE DAT?

  • Rachita bij afscheid ‘houdoe’ zegt.
  • Sudarshan ook luistert naar de naam Raza (koning)
  • Hij alleen maar luistert als je nederlands praat
  • Asmita haar vader flink de waarheid heeft gezegd omdat hij nooit langskomt.
  • Subesh deze keer tot na Tihar wegblijft.
  • Bishal-2 met gewichtjes loopt om zijn spasmen onder controle te houden.
  • Chandra en Roshani flink hebben meegeholpen bij de jaarlijkse schoonmaakdag.

INDIVIDUELE HULP
We hebben de operatie van Prachi betaald, ze heeft geen knieen en heupen, waardoor ze moeilijk loopt.

KIND VAN DE MAAND
(geen informatie)

Activiteiten IN NEDERLAND
We krijgen weer kleren en schoenen van internetkledingshop www.heartsandheroes.nl. Fijn!!

Joyce en Krishna


Foto's klik hier ...
Filmpjes klik hier ...