Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief mei 2013

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

Het regenseizoen is begonnen! Flinke, heftige buien bijna elke dag. Modderige paden, groene velden en warm.

NEPAL
Alle politieke partijen zijn druk bezig met praten en voorbereidingen te treffen voor verkiezingen, maar een datum is er nog steeds niet.

SWARGA
Algemeen: Nepal Wheelchair Rugby Association heeft in samenwerking met de Amerikaanse organisatie Wheelchair Athlete Worldwide  een driedaags toernooi georganiseerd waarbij de aandacht gericht werd op rolstoelsporten. Sukumaya, Roshani en Shova zijn erheen gegaan en hadden de tijd van hun leven. Het was mooi om te zien dat de twee oprichters van de Amerikaanse stichting als voorbeeld dienden. Ze zaten zelf ook in een rolstoel. Ze zijn hier op bezoek geweest en eentje ging zelf de trappen van het guesthouse op, fantastisch om te zien, ook voor de kinderen dus!! Mooi.
Verder hebben we ons jaarlijkse uitje voor alle Suvadra kinderen gehad, dus alle kinderen van Swarga, de externe kinderen en de kinderen van door-to-door met een ouder. Op de dag werden er groepjes gemaakt, want de gehele groep bestaat inmiddels uit 42 kinderen en konden ze zich uitleven in de draaimolen, botsautootjes, bootjes en reuzenrad. Iedereen heeft het geweldig naar zijn zin gehad en dat was fijn.
Swarga-1: het is een beetje een mannenclubje geworden en dat is te merken, een en ander gaat er ruwer aan toe in 1. Het is wel een gezellige boel en de nieuwe aanwinsten Nikhil en Nishan zijn al goed opgenomen in de groep. Voor Nishan wordt juni een spannende maand, zijn linkervoet wordt geamputeerd (hij heeft daar nu nauwelijks gevoel en spierkracht in), zodat hij in de toekomst met een prothese zelfstandig kan lopen.
Van tijd tot tijd komen er vrijwilligers die niet zolang de tijd hebben en wel hun handen uit de mouwen willen steken. In mei hebben we Rosmarijn en Maarten gehad, bezig aan een grote rondreis. Na 10 dagen in een yoga-retraite gezeten te hebben, vonden ze het tijd worden voor wat lichamelijke arbeid. De jongens- en meidenkamer is weer eens geschilderd en van een mooie tekening voorzien en de trapleuningen kunnen er weer een tijdje tegenaan. Fijn!!
Swarga-2: geen nieuws, alles gaat goed.

SWARGA DAYCARE
Alles gaat ok hier, ze hebben afscheid moeten nemen van Maaike Mulder, die als speciale taak had om het wekelijkse uitje interactiever te maken.

EXTERNE KINDEREN
We hebben van bijna alle kinderen de rapportage.
Yuvraj; alles gehaald, over naar eindexamenklas 10.
Alish: over naar klas 2.
Bimal: over naar klas 9.
Rupa: over naar klas 1.
Isha: geen rapportage ontvangen
Deepa: op haar school doen ze niet aan klassen, maar ze is wel een niveau hoger gegaan.
Ishwori: over naar klas 1.
Jayanti: over naar klas 6.
Sulochana: voor de verandering wel alles gehaald en dus over naar klas 9, heel knap.
Manita: alles gehaald, over naar klas 12.
Ashu: nog geen rapportage gehad.
Ujjol: over naar klas 5.
Verder is er verdrietig nieuws te melden. We zijn op bezoek geweest bij Dipika, ze had een goed resultaat en was over naar klas 5, maar ze wil niet meer naar school, onduidelijk is trouwens waarom. We hebben dus onze hulp afgesloten en dat vond ik wel heel verdrietig omdat ze er al vanaf 2006 bij was.
Verder hebben we ook een nieuw extern kind: Dipesh Shrestha, hij zit in klas 3 op een school in Kathmandu. Hij heeft geen armen, maar krijgt het voor elkaar om met zijn voeten te schrijven. Ik heb het gezien, heel indrukwekkend.

INDIVIDUELE HULP
Nog geen nieuws over de scooter.

VRIJWILLIGERS

In Swarga-1 is nu niemand, maar volgende week komt Roos Bruijne daar te werken.
In Swarga-2 is Saskia Roedolph aan het werk.
In de Daycare komt Rick Seldenrijk te werken.

VERJAARDAGEN

Sunita: 16 mei (13 jaar)
Nishan: 28 mei (8 jaar)

NIEUWS
Aankomende vrijdag is het afscheid van Lieve en van mijzelf. Mijn rol wordt een stimulerende, controlerende en beurtelings op afstand en dichtbij. Maar het gaat een hele emotionele dag worden, het is raar, de kinderen zullen nooit uit mijn gedachten verdwijnen, maar het zal allemaal wel anders worden.

WISTEN JULLIE DAT?

  • Ishal-2 kan alleen, zonder support de trap op weg van school naar Swarga op, wat is het toch een kanjer.
  • Sabin en Sudarshan graag vechten met elkaar, soms tandenbrekend echt...
  • Sukumaya goed kan dansen op de dansmat.
  • Sudarshan past heel goed in de backpack van Lieve
  • Naresh voor prachtige zonnebloemen heeft gezorgd.
  • Sunita bij de vraag waar ze vannacht over gaat dromen of Rajesh Hamal zegt of Peter-sir, de all-time favoriete vrijwilliger.

KIND VAN DE MAAND

(geen informatie)
Dit was het weer voor deze keer, groetjes,

Joyce en Krishna
Kijk voor foto’s op de site, www.suvadra.com, of op www.facebook.com/swarga.childrens.home


Foto's klik hier ...
Filmpjes klik hier ...

- Niet vergeten: De Nepaldag, samen met de stichting Kinderen van Kathmandu, in de Thiemeloods in Nijmegen. Van tien tot vier uur met als hoogtepunt skypen met de kids van Swarga-1 en 2 om 12.30.

- Nepali etentje in Brasserie ’t Ogenblikse in Etten-Leur op woensdag 6 maart, er zijn nog maar enkele plekjes vrij!!! Wie het eerst aanmeldt mag rekenen op een stoel bij een tafel. En lekker Nepalees eten…

- 26 maart: Paasmarkt in verzorgingstehuis Het Anbarg te Etten-Leur.

- Pauline Bok brengt op haar reis naar Nepal allerlei spulletjes voor ons mee, ze heeft een hartstikke leuke webwinkel, www.eenbeetjegeluk.nl.

- De lionsclub van Bergen helpt ons dit en volgend jaar met de luiers voor Shova, Roshani, Sukumaya en Man Bahadur. Daarnaast kunnen we een nieuwe laptop kopen voor Bishal-2 en andere educatieve materialen...

- Speciale dank ook aan Ceciel van Dongen van het Tweestedenziekenhuis uit Tilburg voor haar medische hulp.