Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief december 2013

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

NEPAL
Het belangrijkste nieuws: Na weken van stakingen en protesten ertegen, zijn er op 19 november dan toch de nieuwe verkiezingen geweest. Hierbij zijn als grootste partijen uit de bus gekomen de Communistische Partij Nepal en oudgediende Nepali Congress, dit tot groot ongenoegen van de Maoisten, die spraken van fraude en ongeldige verkiezingen. De belangrijkste taak van de nieuwe regering blijft het herschrijven van de grondwet, die hopelijk nu wel op papier komt....

SWARGA
Algemeen: in oktober zijn de kinderen voor het grote festival Dashain weer naar huis geweest en sommige kinderen die van ver komen, blijven dan altijd tot na het tweede grote festival, Tihar, thuis. Het is altijd maar weer afwachten hoe onze kinderen daarvan terugkomen, want goede verzorging, oefeningen of simpel blijven lopen, het is altijd maar afwachten of dat ook echt gebeurt. Deze keer was de grote verrassing Lokraj die met grote wonden op zijn hoofd terugkwam. Hij werd meteen weer naar huis gestuurd met de opdracht na goede verzorging pas weer terug te komen. Tot op heden is hij nog niet terug.
In oktober is dr. Paul langs geweest om de kinderen te checken en dat zag er goed uit. Met dank aan Lies Vink van Marinka home.
15 November blijft een verdrietige dag voor heel Swarga en in het bijzonder voor onze fysio, Tulasha. Haar dochter Prakriti overleed op die dag, 2 jaar geleden alweer, aan de gevolgen van een operatie. We staan daar altijd bij stil door een kaarsje op te steken.
De bezetting Swarga-1 en 2 is wat ongelijk verdeeld, dus er is besloten om twee kinderen van Swarga-2 naar Swarga-1 over te plaatsen, dit zijn Roshani en Bishal-2.
Swarga-1: Bij Nishan wordt deze maand bekeken of er toch niet een stuk van zijn been geamputeerd moet worden om zo te zorgen voor een betere loop.
Neema heeft deze keer zijn Dashain in het Marinka Home van Lies Vink doorgebracht en dat is van beide kanten goed bevallen. Neema's thuissituatie is te zorgelijk om hem naar huis te laten gaan en dit jaar is voor Dashain  deze oplossing gekozen. Met Tihar is hij naar een bevriende Nepalese familie geweest van Ben en Tanja Kruk, de 'ontdekkers' van Neema.
Swarga-2: Verdrietig toch wel, maar eind van dit jaar wordt er afscheid genomen van Damber, na herhaaldelijk baldadig en ongehoorzaam gedrag en in overleg met vader. Er zijn haar genoeg kansen gegeven, maar het blijft voor haar moeizaam om zich aan de regeltjes te conformeren. Ze heeft daardoor een te grote invloed op de sfeer in de groep.
Deze maand komt er meer duidelijkheid, maar het zou zo maar kunnen dat Bishal-2 dan toch een handmatig voort te bewegen driewieler krijgt. Het Spinal Cord Injury ziekenhuis is er mee bezig. Dit zou voor hem en zijn zelfstandigheid fantastisch nieuws betekenen.

SWARGA DAYCARE
Puja stond in november in de spotlights vanwege haar verjaardag.

EXTERNE KINDEREN
Alle kinderen doen het goed op school.

INDIVIDUELE HULP
Geen nieuws.

VRIJWILLIGERS

In Swarga-2 is Dorien Hennink aan het helpen.
Christine Linders is bijna klaar met haar ondersteunende werk aan Tulasha en Peru en wordt dan opgevolgd door Susanne L'Affree.
In oktober zijn Richard van Stel en Jaap van den Akker van de stichting Vrienden van Bokki langs geweest om mee te helpen aan het door hen gefinanceerde bouwen van een muur rondom Swarga-1. Ze hebben ook de nieuwe vloerbedekking in Swarga-1 en de nog te bouwen omheining bij Swarga-2 gefinancieerd. Daarvoor dank!!!
Oud-vrijwilligster Judith Snel, de allereerste coördinatrice van medicijn-studentenvereniging IFMSA, die al jaren vrijwilligers stuurt naar ons, is op bezoek geweest. Het was voor haar erg bijzonder om te zien hoe het er nu aan toe gaat bij Swarga. Ze is in 2006 zelf geweest om vrijwilligerswerk te doen en er is natuurlijk ontzettend veel veranderd. Leuk om te horen dat ze erg onder de indruk was van alles wat er nu staat.

VERJAARDAGEN

Ruchi: 2 november (15 jaar)
Chandra: 6 november (10 jaar)
Sudarshan: 10 november (9 jaar)
Deepa: 2 december (17 jaar)
Ishwori: 9 december (11 jaar)
Sabin Jati: 15 december (15 jaar)
Sabin Tamang: 17 december (10 jaar)
Sukumaya: 31 december (12 jaar)

SITUATIE NEPAL
Ik krijg veel vragen over hoe het gaat in Nepal en of het allemaal nog wel goed gaat. Ik snap de zorgen, maar ik kan iedereen vertellen dat wij heel duidelijke afspraken hebben met Krishna over de zorg en behandeling van de kinderen en de te besteden financiën. We zitten weliswaar tegenwoordig wat op afstand, maar we houden nog steeds alles meer dan goed in de gaten. Door duidelijke rapportage te vragen en tegenwoordig ook de sociale media blijven we perfect op de hoogte. De bedoeling is en blijft om Suvadra Foundation Nepal meer  verantwoordelijk te maken, ook voor de financiën, met behulp van het guesthouse Heart of Bhaktapur. De ondersteuning vanuit Nederland blijft, mits de geleverde tegenprestaties op het door ons gewenste niveau gehouden worden, noodzakelijk.  Maar we proberen de Nepalezen een drive te geven om hun schouders er onder te zetten.

WISTEN JULLIE DAT?
Geen weetjes

KIND VAN DE MAAND

(geen informatie)

NEDERLAND

  • 15 december: Kerstmarkt in Het Anbarg, verzorgingstehuis in Etten-Leur. Tussen tien en vijf uur zijn er weer leuke Nepalese spulletjes te koop en de zelfgemaakte spullen van Ria van der Logt... Kom nog wat laatste kerstinkopen doen!!!
  • een trouwe donateur, Jacqueline Weterings, ging met pensioen en kreeg als afscheid een Nepalees etentje kado voor haar collega's. Met keukenhulp van Adriënne, Ria en Rosalie kon ik weer een heerlijke dal bhat op tafel zetten.
  • schrijf alvast in je agenda: zaterdag 1 februari, SUVADRA-dag, dit keer weer in het zuiden van het land, te houden in De Schuur te Zevenbergen. Goed bereikbaar per openbaar vervoer. Details volgen nog.

Dit was het weer voor deze keer, alvast fijne feestdagen en een fantastisch 2014 toegewenst!!

Joyce
Kijk voor foto’s op de site, www.suvadra.com, of op www.facebook.com/swarga.childrens.home


Foto's klik hier ...
Filmpjes klik hier ...

- Niet vergeten: De Nepaldag, samen met de stichting Kinderen van Kathmandu, in de Thiemeloods in Nijmegen. Van tien tot vier uur met als hoogtepunt skypen met de kids van Swarga-1 en 2 om 12.30.

- Nepali etentje in Brasserie ’t Ogenblikse in Etten-Leur op woensdag 6 maart, er zijn nog maar enkele plekjes vrij!!! Wie het eerst aanmeldt mag rekenen op een stoel bij een tafel. En lekker Nepalees eten…

- 26 maart: Paasmarkt in verzorgingstehuis Het Anbarg te Etten-Leur.

- Pauline Bok brengt op haar reis naar Nepal allerlei spulletjes voor ons mee, ze heeft een hartstikke leuke webwinkel, www.eenbeetjegeluk.nl.

- De lionsclub van Bergen helpt ons dit en volgend jaar met de luiers voor Shova, Roshani, Sukumaya en Man Bahadur. Daarnaast kunnen we een nieuwe laptop kopen voor Bishal-2 en andere educatieve materialen...

- Speciale dank ook aan Ceciel van Dongen van het Tweestedenziekenhuis uit Tilburg voor haar medische hulp.