Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief februari 2016

NEPAL

De situatie in Nepal is er sinds oktober niet beter op geworden. Een heleboel basisdingen, voedsel, medische materialen, gas, benzine zijn schaars en de situatie tussen India en Nepal is niet verbeterd. Dit zorgt voor enorme prijsstijgingen en veel is alleen op de zwarte markt verkrijgbaar. Vreselijk voor een land in opbouw na twee aardbevingen……

 

DOOR-TO-DOOR

Er zijn wat wijzigingen bij de leerlingen, twee kinderen zijn vervangen.

SCHOOLHULP

Alle kinderen doen het goed. Ik wilde er graag eentje uitlichten, omdat ik eigenlijk ontzettend trots op haar ben, Jayanti Pariyar, het slechtziende meisje dat nu in klas zeven zit. Ze is al een aantal jaren bij ons en heeft het heel zwaar gehad. In het begin had ze met name moeite met het Engelstalig onderwijs wat voor veel onvoldoendes op haar rapport zorgde. Daarnaast was ze niet regelmatig op school en vaak bedelend te vinden op een van de pleinen van Bhaktapur. Verschillende gesprekken met haar en haar moeder zijn er geweest om haar te overtuigen dat ze het beter kon doen als ze regelmatiger naar school zou komen. Nu doet ze dat wel en is haar Engels sterk verbeterd en doet ze het redelijk goed op school. Een hoogvlieger zal ze nooit worden, maar de onvoldoendes zijn weg en dat vind ik ontzettend mooi. Vroeger was ze verlegen en zei ze niet zo veel, nu vind ze het fantastisch om haar Engels te oefenen. Ze is uitgegroeid tot een mooie jongedame. Trots op haar!

VILLAGE REHABILITATION CENTRE

Het blijft bewonderenswaardig wat de twee leraressen elke dag doen op dit project. Een groep van 8-10 geestelijk gehandicapte kinderen/volwassenen begeleiden met minimale middelen. De groep is divers in problematiek, van down-syndroom tot behoorlijk autistisch, wat het allemaal niet makkelijker maakt. Ze doen ontzettend hun best en ontzien de ouders van deze kinderen.

CHILDCLUB

Een onderdeel van onze projecten, waar we eigenlijk niet altijd veel aandacht aan besteden, is de childclub. Dit zijn een aantal gehandicapte kinderen/volwassenen van Bhaktapur die regelmatig bij elkaar komen om eigenlijk van alles te doen. De nadruk ligt op empowerment, laat deze mensen zien dat ze zeker ook wat kunnen. Daarnaast is het ozo belangrijk voor een heleboel dat ze de straat opgaan, buiten komen. Gezien worden en zichzelf laten zien. Zij mogen er ook zijn!

VRIJWILLIGERSWERK

In december is goede vriendin Marcelin ter Horst weer op bezoek geweest bij onze projecten. Ze heeft alle kinderen gezien, Suman, Sanu Babu en Sunita van Voice for Equal Opportunities gesproken. Wij vinden het altijd fijn om op die manier halverwege het jaar nog een update ter plekke te krijgen en Marcelin vind het ontzettend leuk om iedereen in Bhaktapur weer eens te zien. Ook voor haar gaf het een dubbel gevoel om Bhaktapur, na de aardbeving, te zien. Op haar foto’s was helaas nog heel duidelijk te zien dat er aan wederopbouw nog lang niet is begonnen.

In januari is Els Breet bijna drie weken geweest als vrijwilligster van het door-to-door project. Op ons verzoek heeft ze een verslagje gemaakt. Zie hieronder:

“Namaste,

Ik ben Els Breet en Joyce heeft mij gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief.

Ik werk van 4 januari tot 22 januari als vrijwilligster voor het "door to door" project in Bhaktapur. Ik verblijf in het gastgezin van de familie van Suman Palikhel, dit vind ik allebei een hele prettige en fijne ervaring. Ik werk in Nederland al 20 jaar met kinderen van 4 tot 18 jaar die verstandelijke en lichamelijke beperkingen hebben. Ik wil nu ervaren hoe er gewerkt wordt in Nepal met een vergelijkbare doelgroep en ik wil mijn ervaringen delen als dat mogelijk is.

Ik bezoek 3 leerlingen per dag, voor 1 uur. Ik bezoek Krishna, Menuka en Nikita. Ik merk hoe fijn ze mijn bezoekjes vinden en hoe graag ze willen leren. Het is wel lastig dat ik geen Nepalees kan, dus ik kan de engelse lessen niet voor hun in hun eigen taal vertalen.  Vooral Nikita wordt daar onzeker van, ik pas daarom mijn lessen aan en werk vooral aan haar zelfvertrouwen. Ook vind ze het leuk om te kleuren, ik neem elke dag een mooie kleurplaat voor haar mee. Ook haar broertje Dites probeert op zijn manier mee te doen. Krishna is erg enthousiast en staat me vaak al op te wachten. Met lezen staat haar enthousiasme en moeite om te concentreren in de weg, dus daar probeer ik met haar aan te werken. Ze verteld graag grappige verhalen.  Met Menuka oefen ik door middel van liedjes, het aanwijzen en benoemen van lichaamsdelen in het engels. Ook bouwt ze met lego en oefenen de letters van het alfabet. Ik heb bewondering voor de staf en de leerkrachten hoe ze dit project met z'n allen vormgeven en dragen.

Het lijkt me lastig op dit moment voor de mensen hier door de omstandigheden nu in Nepal. Er is bijna geen gas of benzine verkrijgbaar. Hierdoor zijn de taxi prijzen omhoog gevlogen. Ze koken op houtvuur, wat weer slecht is voor het milieu en er is geen warm water om te douchen. Elektriciteit is er alleen op bepaalde tijden”

ACTIVITEITEN

Eind december hebben we weer op de markt gestaan in het Anbarg in Etten-Leur. Nepalese spulletjes zijn verkocht alsmede de vertrouwde, prachtig gemaakte poppenkleertjes van Ria van der Logt. Dit leverde weer een mooie opbrengst op.

De beroemde paaskippen van Ria zijn er weer. Te bestellen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Voor maar 7,50 exclusief verzendkosten heb je een unieke paaskip in huis!

Groetjes, Joyce + Bestuur Stichting Suvadra